Zelení zuří, jelikož eu uvažuje o skartování závazných cílů pro obnovitelnosti

Uveřejněno dne 7 února 2014 000 19:19

Evropští komisaři uvažují o skartování závazných cílů pro obnovitelné energie pro rok 2030, což je krok, který by potěšil velké průmyslové společnosti, ale rozzuřil ekologisty. Energetické a klimatické cíle EU pro rok 2030, která má tato komise navrhnout 22. ledna, rozdmychávají mezi zeměmi i komisaři rozhořčení.

Vlády, průmysl i zelené skupiny kvůli těmto cílům u komisařů intenzivně lobbují. Cíl ohledně toho, kolik energie by evropské země měly dostávat z obnovitelností je jedním z těch, o které je nejvíce hořkosti v debatách o částech připadajících na balíček pro příští týden. Británie, která čím dále více používá jadernou energii, je proti závazným cílům. Německo, které zavírá své reaktory, je nejsilnějším hlasem ve prospěch závazných cílů.

Navržený kompromis teď v žáru diskusí o balíček do roku 2030 předjímá, že cíl pro obnovitelnosti, méně než 30 procent, by nebyl závazný. Avšak lidé, co mají k těmto rozhovorům blízko, dodali, že teď se spory točí kolem toho, zda by takovým nezávazným cílům pro obnovitelnosti nebylo zapotřebí dodat na věrohodnosti přísnějšími předpisy o energetické efektivnosti. To by znamenalo závazné cíle týkající se energetické infrastruktury, chytrých sítí a přes-hraničních propojovačů.

Pokud by byl tento kompromis pro rok 2030 přijat i přes německý odpor, tak by to znamenalo významnou změnu oproti cílům EU pro rok 2020. Tyto cíle by vyžadovali, aby státy EU omezily celkové emise skleníkových plynů o 20 procent oproti úrovni roku 1990 a vytvářely 20 procent svého výkonu z obnovitelností. Opatření ke zlepšení energetické efektivity o 20 procent by bylo jedinou aspirací. Tyto cíle energetické efektivity pro rok 2030 by vyžadovaly od státu měřitelné aktivity. „Je to přístup skrz naskrz, o kterém se teď uvažuje,“ řekl jeden ze zapojených lidí.

Na diskuse měly vliv narůstající obavy, že ty štědré dotace na podporu obnovitelných energií v EU jen vyhání náklady na energie pro evropský průmysl a podrývají mu konkurenceschopnost, zvláště v porovnání s US.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist