Papežova eko-encyklika bude ‚přehnaně politická‘

Uveřejněno dne 17 června 2015 000 13:04

LONDON, United Kingdom – Nadcházející papežova encyklika o životním prostředí bude ‚přehnaně politická‘, řekl vedoucí člen jedné z největších světových katolických charit. Šéf veřejné politiky u Cafod Graham Gordon řekl na shromáždění skupiny Katolické hlasy, že encyklika Saudato Sii bude usilovat o přehnaný politický vliv na dvou nadcházejících mezinárodních summitech – na Konferenci OSN o klimatické změně v Paříži a na Mezinárodní konferenci o financování rozvoje v Addis Abebě.

Převážně přehlížený summit v etiopské metropoli Addis Abebě proběhne příští měsíc. Jeho hlavním cílem bude přimět vlády a pomocné agentury, aby pomohly s koordinací distribuce peněz zahraniční pomoci po celém světě.

Hlavním cílem encykliky však bude daleko větší summit letos v říjnu v Paříži. Konference OSN o klimatické změně je teď už každoroční událostí, ale až dosud měla jen malou reálnou cenu z hlediska skutečných akcí. Loňská konference v Limě byla odsuzována za to, že sama vyprodukovala více CO2 než menší země a nakonec z ní nevzešlo více než obecná dohoda o dalším postupu.

Jak přesně se ta encyklika bude snažit o vliv na těchto konferencích, nebude jasné, dokud nebude příští čtvrtek publikovaná. Avšak tyto komentáře budí obavy u skeptiků jak uvnitř Katolické církve, tak mimo ni, kteří mají starost, papež František „zaujme stranu“ v debatě o člověkem způsobené klimatické změně a vyhlásí klimatický skepticismus za hřích.

Breitbart London to chápe tak, že s nejvyšší pravděpodobností bude na lidstvo apelovat, aby se odpoutávalo od fosilních paliv ve prospěch obnovitelných energií (ač jaderná energie možná nebude zmíněná), a bude nejspíše také prezentovat širší kritiku „konzumerismu“ a „kultury plýtvání“. Tato kritika – přezdívaná jako „integrální ekologie“ – bude obsahovat nejen obavy o životní prostředí, nýbrž i o potraty, plýtvání a nedostatek úcty k bezprostřednímu okolí lidí.

Skeptiky rovněž znepokojuje přítomnost Johna Schellnhubera v panelu mluvčích, kteří příští týden encykliku oficiálně ohlásí. Schellnhuber je slovy New York Times „znám svým agresivním postojem k politice klimatické změny“ a v roce 2009 předpověděl, že když bude hromadění skleníkových plynů pokračovat současným tempem, dojde k zdevastování obyvatelstva Země.

On bude jediným laikem v panelu tří osob, dalšími dvěma členy budou kardinál Turkson (president Pontifikální rady spravedlnosti a míru) a pravoslavný biskup metropolita John z Pergamonu.

Počátkem tohoto týdne řekl arcibiskup Pedro Barreto Jimeno z Huancayo v Peru, který v roce 2007 s papežem Františkem spolupracoval na dřívějším dokumentu, že někteří čtenáři se možná budou z obsahu této encykliky cítit „nepříjemně“.

„Encyklika se bude zabývat otázkou nerovnosti v distribuci zdrojů a tématy jako plýtvání potravinami a nezodpovědným vykořisťováním přírody a jejich důsledky na lidský život a zdraví,“ řekl.

„Papež František opakovaně konstatoval, že životní prostředí není jen ekonomickou či politickou záležitostí, nýbrž i antropologickou a etickou. Jak můžete dosáhnout bohatství, když je to na úkor utrpení a smrti jiných lidí a poškození prostředí?“

by Nick Hallett 13 Jun 2015

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist