V Německu firmy inkasují za odběr elektřiny ve špičce. Mohou za to větrníky

Uveřejněno dne 30 ledna 2018 000 8:42

Na Štědrý den dostali majitelé továren a další velcí odběratelé v Německu zaplaceno za odběr elektřiny. A nebyl to loni ojedinělý případ. Důvodem záporných cen je nebezpečně přetížená síť, což souvisí s produkcí větrných elektráren během příhodného počasí. Upozornil na to deník New York Times.

Větrné elektrárny v Baltském moři

 K dříve nezvyklé situaci dochází v Německu stále častěji. Za poslední rok se v Německu velkoobchodní ceny elektřiny dostaly na burze do záporných hodnot více než stokrát, uvedl list New York Times.

Naposledy se to stalo o Vánocích, důvodem byla kombinace slabší poptávky, neobvykle teplého počasí a silného větru. Firmy za odběr elektřiny dostaly přes 50 eur (1292 korun) za každou odebranou megawatthodinu.

Zjednodušeně řečeno dostávají odběratelé především z řad velkých podniků zaplaceno za odběr elektřiny, aby ulevili přetížené síti. Přetížení způsobují dočasně mimořádné nápory elektřiny produkované větrnými elektrárnami.

Nestabilní zdroj

Německo v posledních letech investovalo do obnovitelných zdrojů desítky miliard eur ročně v souvislosti se odklonem od jaderné energie, kterou po havárii v japonské Fukušimě přestalo považovat za bezpečnou. Obří investice mířily například do větrných farem v Baltském a Severním moři.

Větrné elektrárny jsou ale mimořádně nestabilním zdrojem. V průměru vyrábějí asi 12 procent německé spotřeby elektřiny, za hodně větrných dní to je ale několikanásobně více, píší NYT.

O víkendech a svátcích, kdy se ve velkých podnicích a kancelářích nepracuje, se tak německá energetická soustava například kvůli vichřicím potýká s přetížením, které by mohlo způsobit i rozsáhlý výpadek proudu neboli blackout. Situaci pomáhají řešit právě záporné ceny.

Domácností se to netýká 

Domácnosti v takových dnech za odběr peníze nedostávají. Velkoobchodní ceny tvoří jen menší část konečné ceny pro spotřebitele, větší částí jsou daně a poplatky za distribuci. Zatímco firmy mohou nakupovat elektřinu na burzách za tzv. spotové (okamžité) ceny, dodavatelé elektřiny pro domácnosti obvykle nakupují za termínové ceny elektřinu s kontrakty třeba na rok dopředu.

Obecně lze ale říci, že vysoké výkony německých větrných elektráren zvyšují nabídku elektřiny a tlačí tak ceny níže, než by byly bez nich.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist