Energie z jádra zabíjí méně lidí než uhlí a ropa

Uveřejněno dne 30 března 2011 000 9:52

elektrarnaPři sledování havárie v japonské elektrárně Fukušima propadají evropští politici protijaderné hysterii. Němci odstavují starší elektrárny, eurokomisař Oettinger chce studii, jestli se unie obejde bez jádra.

Jenže je jaderná energie opravdu nejrizikovější zdroj? Podle OECD vůbec ne. Naopak.

Studie z roku 2010 srovnávající rizika jaderné energetiky s ostatnímií energetickými zdroji dokládá, že jádro je naopak jednoznačně nejbezpečnější. (Studii si můžete pročíst ZDE)

OECD uvádí že ročně přijde při nehodách v energetickém průmyslu o život v průměru 2500 lidí. V letech 1969 – 2000 uhelná energetika přímo „zabila“ 20 276 lidí, ropný průmysl 20 218 lidí. Vůbec nejhorší byla „nevinná“ vodní energie – při jediné nehodě v Číně zahynulo 29 924 lidí.

A teď srovnání s jádrem: V Černobylu, což byla jediná jaderná nehoda, při které za posledních 40 let umírali lidé, zahynulo bezprostředně – 31 (slovy třicet jedna) osob.

Toto srovnání je samozřejmě zavádějící – oběti jaderné havárie jsou v principu rozloženy v čase. Zde studie OECD uvádí, že obětí Černobylu (následky ozáření, genetické vady) může být podle v rozmezí sedmdesáti let od katastrofy maximálně 30 tisíc.

Tady je třeba opatrnost. Jiné studie – například práce ruských a běloruských vědců z roku 2009 uvádí, že do roku 2004 mohlo zemřít na následky černobylské katastrofy až milion lidí.

Kvůli znečištění ovzduší zemřelo až 300 tisíc lidí

Ani tak ale jaderné energie neprohrává. Podle odhadů OECD jen za rok 2000 zemřelo na následky znečištění ovzduší způsobeného klasickými zdroji energie (uhlí, ropa, plyn) až 300 tisíc lidí.

Zpráva OECD uzavírá, že pravděpodobnost jaderné nehody, která by přímo či nepřímo způsobila smrt sta lidí, je desetkrát nižší než u nehody na uhelných, ropných, plynových či vodních zdrojích. A tisíckrát nižší než u zdrojů založených na LPG.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist