Fabia combi prohrála boj s ideologií

Uveřejněno dne 25 ledna 2022 000 14:53
V Česku se prodá posledních pár kusů Škody Fabie combi, která je poslední malý kombík na evropském trhu. Další už si nikdo nebude moci koupit, i když o ni zákazníci mají obrovský zájem. Ach jo.

Důvodem je tlak na snižování emisí. Kvůli emisím se totiž automobilkám výroba aut se spalovacími motory přestává vyplácet. Zapláčou samozřejmě zákazníci. Pro tisíce z nich byl malý kombík dostupným rodinným autem, kterým jezdili i stěhovali.

Nyní už budou mít smůlu. A brzy už si budou moct koupit jen elektrická auta. Tedy jestli na ně budou mít, což bude bohužel ve spoustě případů utopie. Navíc, pokud by náhodou nebyla, bude velmi zajímavé sledovat, jak budou lidé svá elektroauta ve velkém nabíjet. Schválně, jak dlouhé fronty budou u nabíječek u dálnic? Jak to bude vypadat v noci, když do nabíječek připojí svá elektroauta třeba pražské jižní město?

V Česku je momentálně už přes 6 milionů aut. Je to hodně. Dost možná víc, než je nezbytně nutné. Beru, že to vytváří hodně problémů od nedostatku parkovacích míst přes dopravní zácpy, zvýšenou nehodovost až po zmiňované emise.

Ale zároveň je to stav, který i chudším lidem umožňuje žít. Mohou si zajet na chalupu, na výlet, nebo třeba na klasickou dovolenou do Chorvatska. Nevím, jak vy, ale já jim to přeju. Nepovažuju za férové, že jim tuto možnost zelená ideologie chce sebrat.

Bohatým je to jedno. Ti si koupí elektroauta, nejbohatší si zaletí soukromým tryskáčem třeba někam na jachtu. Obyčejní lidé budou sedět doma, nebo se s taškami a kufry tlačit v přeplněných vlacích. A tohle se někteří nestydí označovat pojmem klimatická spravedlnost.

Není to spravedlnost. Je to nespravedlivý diktát. A žádný carsharing to nevyřeší. Nebo možná jednou i vyřeší, ale rozhodně ne tak rychle, jako přijdou lidé o dostupná auta. Proces zákazů se totiž řítí jako lavina. Nyní smetla i jedno z nejpopulárnějších aut. Škoda.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist