Merkelová chce do léta opět zkrotit solární boom

Uveřejněno dne 8 června 2012 000 16:01

merkelovaNěmecká kancléřka Angela Merkelová se chce do léta dohodnout na dalším zkrácení státní podpory slunečních elektráren. Subvence u nových fotovoltaických zdrojů plánovala snížit až o 30 procent. Spolkovým zemím se to nelíbí.


Spolkové země návrh tento měsíc v horní komoře parlamentu zablokovaly. Po schůzce s předsedy všech 16 německých zemských vlád Merkelová řekla, že se chce dohodnout do léta.

Německo zažívalo podobně jako Česko boom solárních elektráren, v poslední době navíc podpořený odklonem Německa od jádra. Sousední země patří k největším trhům se sluneční energií. Přestože v energetickém mixu tvoří elektřina ze slunce jen 2 procenta, mířilo do ní 50 procent všech dotací na obnovitelné zdroje. To už dříve Merkelová označila za iracionální poměr.

„Tlačí nás čas, ale je tu vůle, abychom v pracovní skupině připravili řízení zprostředkovacího výboru tak, abychom dosáhli dohody před letními prázdninami,“ uvedla nyní kancléřka na tiskové konferenci.

Zejména německé regiony z bývalého komunistického východu Německa považují prosazované krácení dotací za příliš razantní a obávají se dalších ztrát pro německý solární průmysl, jenž se už tak těžko vyrovnává s levnou čínskou konkurencí.
Elektrárny mají přibývat pomaleji

Novela se nejvíce dotýká velkých solárních parků, u nichž měla garantovaná výkupní cena klesnout o 30 procent. Fotovoltaickým instalacím na střechách subvence snižovala o pětinu. Dotace měly být navíc následně průběžně omezovány. Majitelé nových zařízení dostali k tomu nově za povinnost část vyprodukované elektřiny spotřebovávat sami nebo ji prodávat za tržní, mnohem nižší cenu.

Německá vláda chtěla tímto opatřením „zkrotit“ nárůst výstavby nových solárních elektráren v zemi. V Německu za poslední dva roky vždy přibylo zhruba 7,5 gigawattu (GW) instalovaného výkonu, zatímco kabinet považuje za únosných 2,5 až 3,5 GW za rok. Má také omezit zdražování elektřiny pro koncové odběratele, do jejíž ceny se promítají státní dotace pro solární proud, jehož výroba je bez nich nerentabilní.

Berlínský kabinet subvence pro elektřinu z nových fotovoltaických zdrojů snižoval už v minulosti, ne však tak výrazně (čtěte Merkelová chce dál tlumit podporu solární energie v Německu).

Zatímco Německo omezuje podporu pro nová zařízení, česká vláda vedle snížení výkupních cen elektřiny z nových fotovoltaických projektů předloni sáhla také ke zpětnému 26procentnímu zdanění solárních elektráren uvedených do provozu v letech 2009 a 2010. Opatřeními se snažila zabránit razantnímu zdražení elektřiny, jež hrozilo v důsledku prudkého růstu instalovaného výkonu fotovoltaických zdrojů kvůli výhodným investičním podmínkám. Řada podnikatelů ale chce získat finanční kompenzaci právní cestou, a Česku tak hrozí desítky soudních sporů a mezinárodní arbitráže.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist