Zelení fanatici opět útočí

Uveřejněno dne 8 června 2012 000 16:05

greenpowerTěžní věže uhelného dolu ve Frenštátu pod Radhoštěm obsadilo dnes ráno dvanáct aktivistů hnutí Greenpeace ze tří zemí. Podle nich těžba a spalování uhlí neohrožují jen cennou beskydskou přírodu a kvalitu života a zdraví místních lidí, ale i vzdálenou Arktidu.

Připojili se tak k celosvětové akci Arctic Tour a chtějí upozornit, že i Česká republika se chová nezodpovědně k problematice globálního oteplování.

Aktivisté rozvinuli transparenty a chtějí zůstat na věžích až do zítřka. Mají k dispozici spací pytle, zásoby jídla i připojení k internetu.

„Na každé z těch dvou věží je šest aktivistů, na obou věžích jsou spuštěné bannery. Na jednom je nápis ‚Zachraňte Arktidu, neničme Beskydy‘ a na druhém je nápis ‚Nechceme být uhelný skanzen‘. Chceme tam zanechat ještě jeden vzkaz, který se týká místa, na kterém se to odehrává,“ popisuje situaci programový ředitel Greenpeace v České republice Michal Komárek.

Na místo se sjeli policie, hasiči i báňská záchranná služba. Policisté zatím akci vyhodnotili jako přestupek kvůli tomu, že aktivisté vnikli na cizí pozemek. Nyní vyčkávají, zda nedojde k poškození těžních věží.

Podle vlastníka dolu, společnosti OKD, naštěstí nebyli ohroženi jeho zaměstnanci, kteří měli zrovna dnes dělat v nevyužívané šachtě údržbu.

„Velmi jednoduše se mohlo stát, že v tu chvíli mohl být někdo v podzemí. Naštěstí nebyl,“ upozornil mluvčí OKD Vladislav Sobol.

Společnost nehodlá s aktivisty diskutovat, protože na její pozemek vnikli neoprávněně. S veřejností prý už odpovědné diskuze o budoucnosti frenštátského ložiska vedla.

Sobol nevylučuje, že firma bude po aktivistech vymáhat případnou škodu:

„My jsme loni na podzim zahájili velkou diskuzi o budoucnosti dolu Frenštát s místními obyvateli, se starosty, se státem i se všemi, kteří mají zájem. Ale odmítáme diskutovat s někým, kdo v pondělí dopoledne nemá nic jiného na práci než rozstříhat cizí plot a obsadit cizí majetek.“

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist