Eko-šéf EU vyhrožuje britskému tisku kvůli opozici vůči energetickým směrnicím EU

Uveřejněno dne 24 června 2014 000 10:07

Energetický komisař EU vyhrožoval politikům a žurnalistům, kteří vedou kampaň proti jeho eko-politice, obviňoval je z podněcování „anti-EU sentimentů“ a varoval je, že jejich opozice vůči jeho EU směrnicím o úspoře energií se „nebude brát jen tak.“

Günther Oettinger, německý kariérní politik, který má od roku 2010 na starosti energetickou politiku Evropské komise, včera vyslal oběžník národním ministrům energetiky, kde si stěžoval, že se jeho politiky tzv. „eko-designu“ se v Británii a Německu dostaly pod palbu, neboť politici a žurnalisté vzdorují vměšování EU do všech domácích spotřebičů od praček po televize a ventilační systémy.

Zdejší článek o Oettingerových zásazích proti bezpečnějšímu plynovodu pro Evropu obcházejícímu Ukrajinu: Oettingerův plynový blaf

Článek k jeho směrnicím, o které tu jde:

Byrokraté Evropany přinutí pít studenou kávu, aby zachránili klima… směrnice EU zaměřená na omezení kávovarů!

Oettinger si v dopise, který unikl k Euractiv, stěžuje: „Kandidáti i politické strany horlí proti unijnímu úsilí o snížení spotřeby energie, např. proti žárovkám, vysavačům a kávovarům. Už v minulosti jsme viděli podobné pokusy, když národní tisk využíval těchto opatření způsobem, který hrozí, že mezi občanstvem vytvoří proti-evropské pocity.“

„To by se nemělo brát ne lehkou váhu. Pokusy podvrátit eko-design a energetické značení přímo podvrací naši energetickou politiku.“

Odpor vůči Oettingerovým politikám byl zvláště silný v Británii, kde EU směrnice zakázaly tradiční žárovky a nutily k jejich náhradě drahými eko-žárovkami, které jsou považovány jak za hnusné, tak i za nepřirozeně zabarvené. Mnozí lidé si stěžují, že eko-žárovky vyvolávají bolesti hlavy a únavu očí, protože neposkytují tu správnou kvalitu světla ke čtení jako tradiční žárovky.

I v Německu nová strana Alternativa pro Německo (AfD) zaútočila na opatření eko-designu svou úspěšnou kampaní do voleb do Evropského parlamentu z minulého měsíce, při níž získala sedm křesel.

Co Oettinger plánuje udělat, aby tyto kampaně proti jeho eko-politikám zastavil, není ještě známo. Táhle se s ním však historie pomstychtivého chování k těm členským státům, které nevyhověly požadavkům uvaleným Bruselem.

Uprostřed krize Eura v roce 2011 navrhl, aby byly těžce zadlužené členské státy vystaveny na hanbu tím, že jejich vlajky nad budovou komise budou vlát jen na půli žerdi.

Bylo o něm známo, že řekl německým novinám Bild, že tohle by bylo odstrašení do budoucna pro „deficitní hříšníky“ mezi členskými státy, aby lehkomyslně neutráceli. Poté, co se ze zemí eurozóny potýkajícími se s dopady jednotné měny ozval poprask, tak svůj návrh stáhl.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist