Král Šumavy je mrtvý

Uveřejněno dne 1 července 2014 000 12:29
Václav Klaus jr.
(www.novinky.cz)

A není to proto, že na Šumavě už není žádná pořádná hranice.

Tady totiž nejde o bájného převaděče – byl zrušen nejmasovější silniční cyklistický maratón pro amatérské a rekreační cyklisty, takzvané „hobíky“, s více než dvacetiletou tradicí.

Důvodem jsou tvrdě uplatňované předpisy o provozu na pozemních komunikacích. Měla by se dle policie uzavřít kompletně celá trasa. Ale zavřít 260 km (byť po okreskách)? Navíc ke konci dne, kdy jsou časové rozestupy mezi profesionály a „největšími srdcaři“ několik hodin, tj. silnička by byla uzavřena půl dne?

Ale 20 let se v pohodě jezdilo.

Ráno stály na klatovském náměstí stovky cyklistů a hlavní organizátor, pan František Štrait, pouštěl před startem na celé náměstí metalový chorál Manowaru: The Crown and the Ring.

Prvních pár kilometrů byla silnice zavřená, než se obří peloton velmi rychle na šumavských kopcích rozkouskoval na malé skupinky. A pak snad proboha nikomu nevadilo, že na nějaké okresce projede každou chvíli šestičlenná skupinka cyklistů a okolo za den čtyři auta.

Vždyť všichni jeli na vlastní nebezpečí, aspoň jsem to vždy podepisoval. Vždyť když vyrazím na vyjížďku po práci z Prahy – je kolem stokrát víc aut.

Nebo někomu vadily desítky dobrovolníků, kteří na křižovatkách těchhle okresek upozorňovali s praporky auta a cyklisty na opatrnost? Že jako dobrovolníci dle vyhlášky neexistujou?

Nebo někomu vadilo, že se jeden víkend zaplnily v Klatovech a okolí hotely a ubytovny a vypilo víc piva?

Když v Praze blokuje banda cyklofanatiků jednou ročně magistrálu (kde nemají co pohledávat) a šikanuje řidiče – policie nijak nezasahuje a nechává věc vyhnít. Tady na Šumavě, kde nikdo nikoho neobtěžuje, je to problém a závod se nepovoluje!

Mazané neziskovky, které od státu inkasují miliardy ročně (11mld za rok 2012 dle materiálu vlády) – vytvářejí „občanskou společnost“, ale když parta sportovců dělá „za svý“ akci, která přesahuje i region – stát dělá vše pro to, aby to radši zaniklo.

Srpnový Král Šumavy byl ideální vrchol sezóny pro hobíky – cyklistický rok pomalu končil. U nás nenahraditelné. V cizině se koná na stejném místě (jen z druhé strany hranice) ArberRadMarathon, který je ještě pětkrát masovější. Tam jde účast do tisíců. A v Německu to není žádný problém, jede se za provozu.

Koncem srpna v rakouském Söldenu proběhne kultovní Őtztaler Maraton. Ani v Rakousku to problém není. Obou akcí se zúčastní desítky Čechů, a letos patrně víc. Já pojedu z Regensburgu na Šumavu. Ach jo.

Navíc bude hůř. I bikový (dosud existující) závod přece místy přetíná okresní silnice – to se taky musí vše kompletně zavřít. A hlavní atrakcí bikového závodu jsou brody. Neruší to nějak místní čolky a žáby? A jestli tam žádní nejsou, není to ještě větší důvod? Nedávno odvolali šéfa Národního parku, který bral ohled na místní (chataře, lesníky, lanovkáře …) – toho by měli Zelení Khmérové rychle využít a vyhnat bikery ze Šumavy nadobro. Silničáři mají utrum už teď.

Zdroj 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist