Věčně zelený Vodafone

Uveřejněno dne 16 února 2011 000 9:44

zelenyvodafoneKdyž jsem byl něco vyřizovat ve franšíze Vodafonu, zaujal mě plakát, který se skvěl na skoro celé stěně. Byl na něm s roztomilý zelený klíčící plevel a u toho nápis, že používají pouze energii z obnovitelných zdrojů. Tak jsem to předhodil Rosumu Fishtrawnovi, ať k tomu něco vyzkoumá.

Rosum Fishtrawn na to šel naprosto diplomaticky.  Jako slušně vychovaný a politicky schválený reportér odložil investigativní osobnost a spolkl otázku, jesli teda zaplatí plný podíl dotací odebrané elektřiny, aby se na Vodafon nemuseli skládat všichni ostatní občané. Prostě mě v tomto bodě trochu zklamal, ale z dalšího pátrání jsem pochopil, že to je naprosto nepodstatné.

Fishtrawna předevší zarazila ta jistota, že berou POUZE zelenou elektřinu. Jeho první myšlenka byla jasná a srozumitelná – Vodafone je odpojen od národní elektrické siťě a vyrábí si elektřinu sám. Při troše pátrání se toto nepotvrdilo. Vodafone je připojen a farmy fotovoltaiky nebo větrníků nikde nenašel. Samozřejmě to asi nevylučuje přímou smlouvu s výrobcem, ale proč by to dělal? To není výhodné ani pro jednu stranu – Vodafone by neměl garantovanou dodávku a výrobce má ve stávající síti jistotu, že jeho elektřina se odebírá přednostně a povinně, bez ohledu na to, jesli je nebo není potřeba.

Je dost možné, že by Vodafone vyvinul upravenou verzi tzv. odlučovačů. Připomeňme si, že to byl velký obchodní hit v sousedním Rakousku, kde se prodávaly odlučovače, které z elektřiny v zásuvce filtrovaly ošklivou energii z Temelína. Pravděpodobně inženýři Vodafonu tuto verzi vylepšili  a nyní propouští pouze energii z obnovitelných zdrojů.

Další možný směr ukázala Fishtrawnovi šťastná náhoda. Uviděl fotku, která je přiložena k článku. Je možné, že Vodafone opustil současný koncept mobilních telefonů a experimentoval se zcela novými směry. Je vidět, že v kouřové komunikaci už je daleko. Po poradě s odborníkem ale Fishtrawn konstatoval, že přes halasné označení „Mobil“ celé vybavení není příliš přenosné. Takže na tomto poli čeká ještě mnoho práce, ale výsledkem je zcela ekologické zařízení, protože nepotřebuje žádnou elektřinu. Silná nevýhoda je v důvěrnosti předávaných zpráv.

Uvidíme, co převáží, ale jedno je jasné – jde to i zcela zeleně.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist