NĚMECKÝ ÚTLUM UHLÍ VYDRŽEL JEN 8 DNÍ

Uveřejněno dne 9 června 2021 000 10:20

Kvůli vládou nařízenému útlumu uhlí, bylo 1. ledna 2021 zavřeno 11 uhelných elektráren s celkovou kapacitou 4,7 GW. Ale to ukončení uhlí vydrželo jen 8 dní, po nichž se několika elektrárnám doporučilo, aby byly opět připojeny do sítě, neboť už moc dlouho nefoukal vítr.

Poté musela být velká Heydenská elektrárna do konce února šestkrát znovu najetá, aby se zajistilo zásobování energií.

Spolková rozvodná síť už potvrdila, že Heydenskou a vestfálskou elektrárnu Datteln Walsum 9, která byla už zavřená, reklasifikovala jako pro systém významnou, a tak teď musí zůstávat v pohotovosti jako rezervní elektrárna. Od vlastníků se tudíž bude požadovat, aby dočasně pokračovali v provozu.

To i přesto, že takový jen sporadický provoz uhelné elektrárny je strašlivě neefektivní a drahý, jak uvidíte níže.

ODSTÁVKY UHELNÝCH ELEKTRÁREN ZVÝŠILY NESTABILITU FREKVENCE V SÍTI

Ty velké elektrárny musí jet neustále roztočené, tj. parou poháněné turbíny jedou na standardní otáčky, ale elektřinou nenapájí elektrickou síť. Jejich roztočení je nezbytně nutné, aby se překonal čas potřebný v době střední a vrcholné zátěže, aby ty elektrárny do sítě dodaly chybějící výkon s odpovídající regulací zátěže. Malé elektrárny nemají dost velkou rotační setrvačnost, aby zajistily tuto kompenzaci. Jak se stabilizuje elektrická síť, popíšeme podrobněji v článku „Jak stabilizovat elektrickou síť.“ Počet těch kritických poklesů frekvence letos už prudce vzrostl.

TYTO NÁKLADY MUSÍ NÉST SPOTŘEBITELÉ

Spolková rozvodná síť dodává: „Tyto náklady na zajištění rezervy pro síť stejně jako náklady na konverzi posunovače rotačních fází k synchronizaci se započítají zákazníkům rozvodné sítě, jelikož tato opatření slouží pro bezpečnost a spolehlivost provozu sítě.“ Je tudíž jasné, že tyto náklady musí být rovněž financovány v ceně elektrické energie.

Plánovaná provozní připravenosti, aby byly schopny poskytnout rotační setrvačnost v kritických situacích jako rotující posunovač fáze, je pro provozovatele ekonomická katastrofa. Protože jsou zde náklady pro elektrárnu a za údržbu bloků a prakticky žádné příjmy, jelikož pro překlenutí propadů síťové frekvence se síť napájí proudem jen po dobu několika sekund anebo jen několik minut. Takže potom se ta elektrárna musí dotovat. To je paradox, protože tyto elektrárny poskytovaly tu nejlevnější elektřinu, jakou jsme kdy měli, a dařilo se jim bez dotací. Proto také teď máme nejdražší elektřinu na světě.

VLÁDA S ÚTLUMEM SPĚCHALA

Německá vláda se nechala vláčet protesty politicky motivovaných Pátků za budoucnost a dalšími neziskovkami a s útlumem uhlí spěchala. Uhelná komise rozhodla o útlumu, aniž by v ní byli nějací experti na rozvod elektřiny nebo nějací zástupci výrobců elektřiny.

Z PROVOZU SE VYŘADÍ JEŠTĚ VÍCE ELEKTRÁREN

Roku 2022 se od sítě odpojí poslední jaderné elektrárny a další uhelné elektrárny o celkové kapacitě 1,5 GW. Tyto elektrárny by byly schopny produkovat asi 3% celkové poptávky po elektřině. V tomto roce se ale také musí zbourat 6000 větrných turbín o instalované kapacitě 16 GW kvůli uplynutí doby dotací na starší turbíny. Ty v roce 2020 generovaly zhruba 7% celkové poptávky po elektřině.

DOST ELEKTRÁREN SE ZELENOU ENERGIÍ SE ALE NEPŘIDÁ

Plánované stavby nových zelených elektráren se k náhradě tohoto výkonu ani nepřiblíží. Pokud by poptávka po elektřině po koronových lockdownech vystoupala opět na úroveň roku 2019, tak to bude napínavé, zvláště s příchodem zimy. Protože potom by nepostačovalo pokrytí mezi 10% až 15% kapacity na straně výroby.

Někteří lidé se pak poučí, že zákony fyziky platí, i když oni jim nerozumí.

Plošný výpadek elektřiny – blackout – je jen otázkou času, tak se na něj včas připravte.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist