Podle odborníka jsou Němci na okraji energetické propasti

Uveřejněno dne 9 června 2021 000 10:21
Němci dotlačili svou energetiku na pokraj katastrofy, napsal na twitteru energetický expert Michal Šnobr. Vzhledem k tomu, jak moc jsme na Německu závislí, jsou tato slova hodně varovná i pro Českou republiku.

Celý Šnobrův tweet zněl: S obnovením ekonomického růstu, který vrátí do hry spotřebu elektřiny po tvrdém zásahu (poklesu) 2019-2020, Němci zjistí, že dotlačili svou energetiku na pokraj katastrofy a to ještě ani nezačali s pořádným odstavováním uhelných a jaderných elektráren.

Neumím úplně posoudit, jestli je německá energetika opravdu na pokraji katastrofy. Ale podle informací z médií je evidentní, že se Němcům jejich Energiewende opravdu nedaří. Emise se příliš nesnižují, naopak cena elektřiny vzrostla natolik, že je dnes nejdražší v Evropě. Němcům současně hodně drhne výstavba infrastruktury, aby mohli vést elektřinu zejména z větrných elektráren v Severním moři na jih země. Stále jim chybí tisíce kilometrů vedení. Kvůli odporu obyvatel se zásadně zpomalila i výstavba větrných elektráren na pevnině.

Němci se tak ocitli na zvláštní křižovatce. Na cestě k zelené energetice už utratili spoustu peněz, ale to je zatím nejviditelnější výsledek. Nyní jsou v situaci, kdy jim hrozí faktický nedostatek vlastní elektřiny. Zřejmě i proto tak vehementně hájí velmi kontroverzní projekt plynovodu Nord Stream 2, a jsou v jeho zájmu ochotní zavírat oči nejen nad tím, že plyn není z hlediska klimatu o nic lepší než uhlí, ale i nad takovými zvěrstvy Putinova režimu, jakým je okupace Krymu či další formy agrese vůči Ukrajině, nepodařená otrava opozičního politika Navalného apod., jít do střetu s USA i řadou států Evropské unie.

O tom, že se Němci nejspíš opravdu nacházejí v dost zoufalé energetické situaci, svědčí i to, že se pouštějí na mimořádně tenký led budování velkých elektráren na biomasu. Vsadil bych boty, že velmi dobře vědí, jaké ekologické šílenství tyto elektrárny představují. Spotřeba těchto velkých elektráren je totiž tak obrovská, že je nutné kvůli nim kácet obrovské plochy lesů a dřevo následně vozit přes půl světa tankery. Přesto Němci touto cestou vyrážejí. Energiewende začíná doslova popírat sama sebe.

Proč k tomu došlo? Nejspíš proto, že na začátku Energiewende nebyly výpočty a odborně podložené podklady, ale ideologie. Možná i optimismus. Jenže pro takové věci nesmí být v energetice místo. Jde totiž o příliš mnoho. Případný průšvih by byl fatální.

Pro nás může být německá situace poučením. Zásadní energetická rozhodnutí nás totiž teprve čekají.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist