KLIMA: Slepota proti realitě

Uveřejněno dne 17 ledna 2023 000 9:56

Klimatičtí demonstranti, kteří ničí umělecká díla a lepí se na ulice, aniž by poskytli sebemenší důkaz o svém strašení, projevují zhoubnou hloupost, slepou vůči skutečnému stavu světa.

Proč tito aktivisté nedrží plakáty s grafy, histogramy a „co kdyby“diagramy? Protože skutečná data ukazují, že život je dnes mnohem lepší, než byl kdy v historii lidstva. Skutečnost, že změna klimatu učinila Zemi obyvatelnější a posunula lidstvo dopředu, je ignorována.

Velká část pokroku za poslední tři století závisela na velké události 17. století: na odeznění Malé doby ledové, která definitivně skončila v 19. století. Na rozdíl od toho, co MSM (mainstream) a politicky korektní vykreslují, přispěla změna klimatu k bezprecedentnímu růstu lidské civilizace.

Malá doba ledová narušila globální růst rostlin a vedla k hladomoru, nemocem a masovému vylidňování. Od nástupu moderního oteplování se však planeta jako celek stala zelenější, úroda je bohatší a počet lidí se zvýšil osmkrát. To vše přispělo k hnojícímu účinku oxidu uhličitého, jehož koncentrace v atmosféře se v posledních desetiletích zvýšila.

Světová produkce kukuřice v roce 1961 byla asi 205 milionů tun. Dnes svět produkuje pětkrát více kukuřice, konkrétně 1,16 miliardy tun. Podobný nárůst byl zaznamenán u všech hlavních potravinářských plodin, včetně rýže, pšenice, sóji, obilí, ořechů a zeleniny.

Úlovek mořských ryb se v období 1961-2018 zvýšil z 34 milionů tun na 84 milionů tun. Během tohoto období se produkce akvakultury zvýšila z 2 milionů tun na 82 milionů tun.

Mezitím podvýživa v rozvojovém světě dramaticky klesla, a to z 34 procent v roce 1970 na 13 procent v roce 2015, navzdory rychle rostoucí populaci.

Zlepšená výživa a technologický pokrok znamenaly, že život se nejen zlepšil, ale také prodloužil. Například v Ománu klesla úmrtnost do pěti let z 38 úmrtí na 100 porodů v roce 1950 na méně než jedno. Podobné pokroky lze pozorovat po celém světě.

Doprava se stala dostupnější pro širokou veřejnost. Nominální ceny zpátečních letenek se v roce 2010 oproti úrovním z roku 1980 snížily téměř na polovinu .

Elektřina se stala dostupnější pro domácnosti a firmy. Jen v Číně vzrostla výroba elektřiny mezi lety 1950 a 2015 18krát, což umožnilo 1,3 miliardě lidí lepší přístup k elektřině a pozoruhodný hospodářský růst.

Lidé jsou dnes lépe chráněni před přírodou než kdykoli předtím. Roční úmrtnost na přírodní katastrofy po celém světě od 20. a 30. let 20. století prudce klesla. Větší prosperita, podporovaná levnými a bohatými energetickými zdroji, totiž vyústila ve stabilnější infrastrukturu, která odolá extrémnímu počasí, a také moderní systémy hlášení, které varují před nebezpečím. Mediální zprávy o světě zasaženém bouřemi a záplavami v bezprecedentním měřítku jsou mylné, stejně jako předpovědi o přehřáté zemi.

Druhy, které byly loveny k vyhynutí, se vracejí, včetně ledních medvědů v Arktidě a bengálských tygrů v Indii. Počet keporkaků v západním jižním Atlantiku se mezi lety 2006 a 2022 zdvojnásobil. V Minnesotě, Michiganu a Wisconsinu se počet šedých vlků zvýšil z 1 100 v roce 1975 na 3 600 v roce 2018.

V celých Spojených státech bylo v roce 1963 pouze 487 párů orlů skalních. V roce 2006 jich bylo asi 10 000. Dnes jsou větrné turbíny jedinou velkou hrozbou pro orly bělohlavé, přičemž vláda otřesně přiděluje povolené „kvóty zabíjení orla bělohlavého“ pro každý stroj.

Takže představy o klimatické nouzi a planetě v úpadku jsou falešné a mylné. Čísla nelžou, bez ohledu na to, kolik umění je zničeno nebo kolik pemdlerů je zdrženo pomýlenými.

Tento komentář byl poprvé publikován v Real Clear Energy , 14. prosince 2022, a je dostupný zde .

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

TOPlist