Pro zelené mafiány jsou to jen drobné

Uveřejněno dne 19 prosince 2016 000 11:17

Pokuty v celkové výši 41 milionů korun udělila Státní energetická inspekce (SEI) celkem 44 solárním elektrárnám. Viní je z toho, že byly do provozu uvedeny později, než tvrdí jejich majitelé. O případu píše dnešní Mladá fronta Dnes.

Elektrárny tvrdí, že začaly vyrábět elektřinu v samém závěru let 2009 a 2010. Od 1. ledna se přitom zásadně snižovala podpora, a pokud by se dokončení elektrárny opozdilo byť o jediný den, vydělaly by svým majitelům mnohem méně. Zároveň by výrazně klesla částka, kterou na zelené zdroje doplácejí spotřebitelé elektřiny a stát. To je přes 40 miliard ročně.

MF DNES získala data o pokutách na základě zákona o svobodném přístupu k informacím. Nejvyšší pokutu 23,5 milionu korun dostal solární park Falcon Mimoň, patřící fondu EnerCap. Jeho zástupci včera na zaslané dotazy nereagovali.

V síti inspekce uvázly také elektrárny Bežerovice, Chýnov a Čekanice patřící do skupiny ČEZ. Kvůli posledně jmenované obvinila policie dva manažery energetické firmy z podvodu, jak nedávno upozornil Český rozhlas.

Deník upozorňuje, že udělení pokuty automaticky neznamená, že se solární elektrárna přesune do sazby s nižší výkupní cenou zelené elektřiny stanovenou pro rok 2010, respektive 2011. To může udělat až operátor trhu s elektřinou OTE poté, co soud vyřkne konečný verdikt. Většina majitelů přitom podala proti rozhodnutí energetické inspekce žalobu, takže se kauza může vléct ještě léta.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist