MI6 špehuje cizí země, zda dodržují závazky boje proti klimatické změně

Uveřejněno dne 17 června 2021 000 11:10

Zahraniční zpravodajství MI6 bude špehovat jiné země, aby kontrolovala, zda plní své sliby boje s klimatickou změnou, vyzradil jeden vrcholných náčelníků britské špionáže.

Šéf Tajné zpravodajské služby (SIS) Richard Moore uvedl, že agentura „zelené špionáže“ by se mohla zaměřit na velké průmyslové země tvrdící, že údajná člověkem způsobená klimatická změna je „prvořadou záležitostí mezinárodní zahraniční politiky této země pro celou planetu.“

Pan Moore známý jako C v neděli podle The Telegraph řekl Times Radio: „Naší jobem je posvítit si na místa, kde lidé nemusí chtít, aby se na ně vidělo, a tak budeme jasně podporovat to, co je nejhlavnější mezinárodně politickou agendou pro tuto zemi a pro celou planetu, což se točí kolem klimatické nouze a my máme samozřejmě v tomto prostoru také svou roli.“

Dodal: „Když se lidé upíší závazkům ke klimatické změně, tak je snad naším jobem zajistit, že opravdu dodržují to, co jsme podepsali,“ dodal.

K těmto prohlášením dochází spolu s tím, kdy má Británie hostit Konferenci o klimatické změně Spojených národů COP26 v listopadu ve skotském Glasgow.

Minulý týden oznámil na klimatickém summitu prezident Spojených států amerických Joe Biden svůj závazek po návratu k Pařížské klimatické dohodě utlumit do roku 2030 emise na polovinu, kdy ten návrat slíbil krátce po nástupu do úřadu.

Spolu s tím ale britský konzervativní ministerský předseda Boris Johnson oznámil, že Británie do roku 2030 omezí emise o 68 procent a o 78 procent do roku 2035, což moderátor dvakrát denně každý víkend vysílané klimatické show opěvoval jako „nejambicióznější závazek mezi vůdčími ekonomikami.“

Ministerský předseda Johnson nejspíš s Bidenem bude na červnovém summitu v anglickém Cornwallu kout úzké vztahy, kdy uvedený summit bude první zahraniční cestou tohoto amerického Demokrata jako prezidenta.

Během prvního telefonátu Bidena s Borisem Johnsonem v listopadu ti dva podle britského ministerského předsedy diskutovali o „společných prioritách“ včetně boje s klimatickou změnou, prosazování demokracie a zotavení z pandemie.“

Biden s Johnsonem už diskutovali o „zelené alternativě“ k Pásu a cestě, během čehož by Západní země financovaly zelené infrastrukturní projekty ve třetím světě, aby tak vzdorovaly čínské expanzi.

„Jednou z věcí, kterou navrhuji, je ta, že bychom měli dělat, je mluvit o Číně a o konkurenci, kterou Čína Iniciativou pásu a cesty rozpoutala. A navrhl jsem, že bychom měli přistoupit v podstatě k podobné iniciativě, ovšem jako demokratické státy, kdy budeme pomáhat komunitám po celém světě,“ řekl minulý měsíc o těchto plánech Biden.

Britské zpravodajské agentury jsou v posledních letech se svými výhledy čím dál progresivnější. V únoru se říkalo, že MI6, což je britský ekvivalent CIA, začala jako špióny rekrutovat cizí státní příslušníky.

Přitom MI5, což je domácí národně bezpečnostní agentura se připojila ke stránce sdílení fotek Instagram vlastněné Facebookem. Její šéf Ken McCallum říká, že tato špionážní síť se pokouší rozbít stereotypy o Jamesi Bondovi a že tato sociální platforma jim dává příležitost, „aby vyhledávali nové příležitosti připojit se k diverzitě a kreativitě britského života.“

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist